Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Σιδηροδρομική γραμμή μέσω Καραγάτς

Σιδηροδρομική γραμμή Πύθιο - Καραγάτς - Μαράσια - Βουλγαρία

Μέχρι το 1976 , η σιδηροδρομική γραμμή Κωνσταντινούπολη-Αδριανούπολη-Φιλιππούπολη-Σόφια περνούσε από το ελληνικό έδαφος . Έμπαινε στην Ελλάδα στο Πύθιο , μετά τη Νέα Βύσσα έμπαινε στην Τουρκία ( στη ζώνη του Καραγάτς ) ξαναέμπαινε στην Ελλάδα ( Μαράσια ) και μετά το Ορμένιο έμπαινε στη Βουλγαρία ( Σβίλενγκραντ ) .

Μετά την κρίση και την εισβολή στην Κύπρο , λόγω της έντασης των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας , οι Έλληνες έκαναν δική τους γραμμή ( Βύσσα-Καστανιές – Μαράσια ) , παρακάμπτοντας τη ζώνη του Καραγάτς , και οι Τούρκοι δική τους γραμμή ( Ουζούν Κιοπρού - Αδριανούπολη – Σβίλενγκραντ ) .



Με ποιο καθεστώς λειτουργούσε η γραμμή που περνούσε από το τουρκικό έδαφος ( Καραγάτς ) ;

" Σύμφωνα με το άρθρο 107 της Συνθήκης της Λωζάννης , έγινε μια επιτροπή που αποτελούνταν από ένα πρόεδρο , που όριζε η Κοινωνία των Εθνών ( η παλιά μορφή του σημερινού ΟΗΕ ) , από έναν Έλληνα και από έναν Τούρκο .

Η επιτροπή ανέλαβε την εποπτεία και την επίβλεψη του τμήματος των Ανατολικών Σιδηροδρόμων από Κούλελι Μπουργκάς ( Πύθιο ) μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ( Μουσταφά Πασά , σημερινό Σβίλενγκραντ ) .

Η εποπτεία αυτή αφορά την ελεύθερη , χωρίς τέλη ή έλεγχο διαβατηρίων ή διατυπώσεις κυκλοφορία ή διαμετακόμιση των ταξιδιωτών και των εμπορευμάτων .

Αυτό το τμήμα της γραμμής ονομάζεται Ζώνη ή γραμμή της επιτροπείας .


Η επιτροπή έχει καταρτίσει κανονισμό της εποπτείας από τον Αύγουστο του 1924 .


Έδρα της επιτροπής είναι η Κωνσταντινούπολη . Έχει γραφείο στο Καραγάτς .

Η διαρκής επιτήρηση της γραμμής εξασφαλίζεται από έναν ελεγκτή ουδέτερης εθνικότητας .

Η επιτροπή δεν έχει δικαιοδοσία στα τοπικά τρένα που περνούν μόνο από το ελληνικό έδαφος και στις στρατιωτικές μεταφορές .

Κάθε τμήμα της γραμμής , ανάλογα με το έδαφος που βρίσκεται , ελέγχεται απόλυτα από το αντίστοιχο κράτος . Το ίδιο και τα τοπικά τρένα , εφόσον δεν βγαίνουν από τα όρια του κράτους αυτού .


Επιτρέπεται , με απλή ανοχή και μόνο , η διέλευση από αυτή τη γραμμή μεμονωμένων στρατιωτικών του γειτονικού κράτους ( της Τουρκίας ) , με τον ίδιο τρόπο , όπως γίνεται και με τους ιδιώτες .

Απαγορεύεται στρατιωτική μεταφορά πάσης φύσεως . Αυτή η απαγόρευση μπορεί να αλλάξει μόνο μετά από ειδική συμφωνία ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα κράτη ( Ελλάδα-Τουρκία ) .

Η διαμετακόμιση ( τράνζιτ ) αφορά αποκλειστικά και μόνο το εμπόριο και τους ιδιώτες , όπως σαφώς ορίζεται στο άρθρο 107 της Συνθήκης της Λωζάννης  " .



Χρήστος Καράσσος , Η Ανατολική Θράκη – Στρατιωτική γεωγραφία , Αθήνα 1928









Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...